IT Check-Up Danışmanlığımız
Danışman grubu olarak, IT alanında yıllarca üst düzey yöneticilik yapmış, en iyi IT uygulamalarını ve alt yapılarını bilen uzman danışmanların, firmalarınızın IT alt yapılarını denetleyip, iyileştirilecek, düzeltilecek ya da tamamen değiştirilmesi gereken noktaları belirleme hizmetidir.
Kısaca firmanızın IT servislerinin mevcut durumunun röntgenini çekip, en iyi nasıl olması gerektiğini uygulamalı gösteren hizmetimizdir.
IT Check-Up küçük ya da büyük ölçekli tüm firmalara uygulanabilir. Asıl işi IT olmayan firmalarda IT yi para harcayan bir departman olmaktan çıkarmanın tek yolu IT’den alınan hizmetlerin ölçülebilir olması, IT’nin süreçlerle yönetimi ve firma hedeflerine paralel çalışması ile mümkündür.
danışman grubu,danışman grup,iso 27001 danışmanlığı,iso 27001 belgesi,iso 27001 danışmanlık,iso 27001 sertifikası,iso 27001,iso 22301,itil,cobit,27000
IT Check-Up Danışmanlığı Aşamalarımız
1.Mevcut Durum Analizi
-
Üst yönetimden BT ile ilgili beklentilerin alınması (Business - IT Alignment)
-
BT iç ve dış müşterileri ile görüşmeler. Beklentilerin ve eksikliklerin alınması.
-
BT organizasyonunun ve görev sorumlulukların kişi-kişi incelenmesi
-
BT süreçlerinin incelenmesi (Network kurulum süreçleri, yazılım geliştirme süreçleri, yazılım destek süreçleri, server-email, yetkilendirmeler, backup vb.. sistem destek süreçleri, son kullanıcı helpdesk süreci vs.. tüm süreçlerin incelenmesi)
-
BT sistem odalarının incelenmesi
-
BT server, kablolama ve donanım altyapılarının incelenmesi
-
Yazılım ve uygulamaların incelenmesi
2. İnceleme ve Bulguların Raporlanması
-
Mevcut durum analizi sonrasında tüm bulgular ve öneriler raporlanır. Üst yönetim özeti, kuvvetli yönler, zayıf yönler, risk analizi, geliştirilmesi gereken konular ve önerileri içeren detaylı bir rapor hazırlanır ve sunulur. (IT Checkup Raporu)
3. Yol haritasının çıkarılması
-
IT Check-up raporunda önerilen ve kabul gören değişiklik ve düzeltmelerle ilgili yol haritası çıkarılır ve paylaşılır (ne, ne zaman, kim tarafından, ne şekilde yapılabilir gibi..)
-
Varsa organizasyonel değişikliklerin nasıl olması gerektiği , ne şekilde yapılmasının uygun olacağı çıkarılır ve paylaşılır.
-
Yazılım ve donanım alt yapısı ile ilgili kabul gören önerilerin, hangi kaynaklarla yapılabileceği belirlenir.
-
İç ve dış müşteri memnuniyetini arttıracak, kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenir. Uygulamaya alınması için IT yönetimi ve ekibi ile birlikte planlar yapılır.
-
Eğer uygulanmıyorsa ITIL ve COBIT için bilgilendirme ve ön eğitimler verilir. Faydaları ve kuruma katkılarının neler olabileceği paylaşılır.