top of page

ITIL Nedir ?

 

ITIL  (Information Technology Infrastructure Library) en iyi BT uygulamalarının  ve deneyimlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kütüphanedir.  Kısaca BT servislerinin en iyi nasıl yönetileceğini anlatan “Bilgi Teknolojileri Alt Yapı Kütüphanesi” ’dir.

danışman grubu,danışman grup,iso 27001 danışmanlığı,iso 27001 belgesi,iso 27001 danışmanlık,iso 27001 sertifikası,iso 27001,iso 22301,itil,cobit,27000

ITIL'in Tarihçesi

 

ITIL, ilk olarak İngiltere Ticaret Bakanlığı Tarafından 1987 yılında geliştirilmiştir. Ortaya çıkmasının amacı İngiltere’de BT yönetimi konusunda özellikle kamu kurumlarındaki farklı algıların önüne geçmeyi amaçlayan bir yönergenin oluşturulması isteğidir. Hatta Margaret Thatcher tarafından doğrudan istendiği söylenmektedir. Bu doğrultuda ITIL V1 geliştirilir. 2000’li yıllarda ITIL V2 oluşturulur. 2000’li yılların başında o zamana kadar parça parça yayımlanan ITIL, 8 kitap halinde bir kütüphaneye dönüştürülür.

 

2005 yılında ise ISO (International Organization for Standardization) tarafından ISO 20000 BT Yönetim Sistemi geliştirilmiştir. ISO 20000 süreç bazlı bir çalışma olan ITIL V2’yi bir yönetim sistemi zemini haline getirmiştir.

 

Yaşam döngüsü ve sürekli iyileştirme bakışı ise 2007 yıllarında ITIL V3’ün zeminini oluşturmuştur. ITIL V3 ile birlikte yaşam döngüsü yapısına geçilmiştir. Söz konusu yaşam döngüsü Deming Döngüsü olarak da anılan “Planla, Uygula, Kontrol Et ve Önlem Al” ‘ dır. Bu döngünün anlamı BT servislerini planlama aşamasından, sona erdirme aşamasına kadar tüm süreçleri kapsıyor olmasıdır. ITIL V3 2007 yılında yayımlanmıştır. Son versiyon ise 2011de yayınlanmıştır. 2011’den itibaren versiyon numaraları kaldırılmış ve sadece ITIL olarak anılmaktadır.

ITIL Uygulamanın Kurumunuza Faydaları Nelerdir ?

 

Süreç yaklaşımı sayesinde, müşteri, tedarikçi, BT kullanıcıları ve BT bölümü arasında başarılı bir şekilde iletişim kurulmasını sağlamaktadır. En iyi uygulamalar ve deneyimler üzerine yapılandırılmış olan ITIL dünyada yaygın olarak kullanılmakta ve kabul görmüş bir standart olarak benimsenmektedir. BT servis yönetiminde tavsiyeler veren kitaplar dizisi olmaktan çıkan ITIL bütün dünyada en iyi deneyimleriyle uygulama alanı bulmuş ve kabul görmüştür.

 

ITIL metodolojisi küçük yada büyük ölçekli tüm firmalara uygulanabilir. Asıl işi BT olmayan firmalarda BT yi para harcayan bir departman olmaktan çıkarmanın tek yolu BT’den alınan hizmetlerin ölçülebilir olması , süreçlerle yönetim ve iş tarafı ile  aynı dili konuşmaktan geçer.

 

Kısaca faydalarından bahsedersek ;

 

  • Kurumunuzda daha yüksek kalitede BT Hizmeti alırsınız.

 

  • BT kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlanır. Yeni alım ihtiyacı azalır.

 

  • BT maliyetleri önemli oranda düşer.

 

  • BT servislerine ve çalışanlarına erişilebilirlik çok önemli oranda artar.

 

  • BT servislerinin ulaşılabilirliği ve çalışanlarının verimliliği ölçülebilir hale gelir.

 

  • BT sorumluluğundaki yeni projelerin, yeni yazılımların ya da donanımlarnı iş süreçlerine dahil edilebilme/hazırlanma süreleri önemli ölçüde azalır. Hız ve kalite artar.

 

  • BT çalışanlarının verimliliği artar, yeni iş gücü ihtiyacı azalır.

bottom of page